top of page
Search

Henning Enqvist laddad för final på ”hemmaplan” i European Le Mans SeriesELMS Rd. 6: Portimão 4-timmars Algarve International Circuit (POR)


Sportvagnsmästerskapet European Le Mans Series (ELMS) har nått fram till säsongens sista destination: Portimão. Henning Enqvist är på plats på Portugals Algarve-kust för en sista sammandrabbning den här säsongen – och som förare i hemmateamet Algarve Pro Racing finns det extra anledning till optimism inför finalen. För Enqvists del finns det ingen annan bana som är lika mycket ”hemma” som den 4.6 km långa Algarve International Circuit i Portimão. Det är här han utfört lejonparten av sina förberedelser inför säsongen, hans första kompletta i ELMS huvudklass LMP2, och det är här han haft sina bästa tester och mest konkurrenskraftiga varvtider. Chansen till ett framskjutet resultat i söndagens fyratimmarsrace kan alltså på förhand betraktas som goda – även om resan fram till helgens final har varit allt annat än rak för Enqvist och Algarve Pro Racing.   Vid den senaste deltävlingen på belgiska Spa-Francorchamps i förra månaden kraschade Enqvist nämligen svårt i 300 km/h på toppen av ökända Eau Rouge; en krasch som helt demolerade det ORECA-byggda LMP2-chassit. Enqvist själv klarade sig utan allvarligare skador, även om kraschen föga förvånande gjorde sig påmind i flera veckor efteråt. Algarve Pro Racing lyckades dock, närmast mirakulöst, bygga om bilen över natten efter långa samtal med ORECA och mästerskapsarrangören ACO. Insatsen var historisk i ELMS-sammanhang som den första och hittills enda gången ett team fått tillåtelse att själva reparera en sprucken monocoque (den självbärande karossen) på plats under brinnande tävlingshelg. Enqvist – tillsammans med förarkollegorna Tacksung Kim och James French – tvingades starta sist till följd av kraschen, men körde upp sig och tog till slut målflagg som 13:e ekipage. Trion hade tre veckor tidigare kört hem sitt bästa resultat för säsongen i kraft av en niondeplats på brittiska Silverstone. Bäddat för ny dramatik när fältet återgrupperar i Portimão i helgen, alltså, och en chans så god som någon för Henning Enqvist och Algarve Pro Racing att inte bara sätta punkt – utan utropstecken – i det sista kapitlet för 2019. Redan under onsdagen väntar en förberedande testdag, innan tävlingarna inleds officiellt med fri träning på fredag.

Starten för söndagens race, som streamas live på www.europeanlemansseries.com, går kl. 13.30 svensk tid. ELMS-tabellen leds inför finalen av G-Drive Racings bil #26 med Roman Rusinov, Jean-Eric Vergne och Job van Uitert bakom ratten. Algarve Pro Racing #31 med Enqvist, Kim och French ligger på 13:e plats totalt.
”Mina förväntningar inför den här helgen är lite större än vanligt, det måste jag erkänna. Den här säsongen har handlat mest om att se, lära och utvecklas inför framtiden för min del, men just Portimão är en bana jag kan otroligt väl och har kört väldigt mycket på. Teamet är baserat precis i närheten. Om det är någonstans jag borde ha en chans att kvala in topp fem, och sätta press på de största teamen, så är det just här.

Teamet gjorde en verklig hjälteinsats som ställde bilen på gridden igen bara en dag efter min krasch på Spa. Bilen var i tusen bitar och mekanikerna jobbade bokstavligt talat hela natten. Att vi ens kunde starta det loppet, för att inte tala om att ta oss i mål, var en seger. Jag hoppas att vi, och jag, nu kan återgälda den insatsen med ett bra resultat på hemmaplan i Algarve.”  
TIDSSCHEMA


ELMS Rd. 6 | Portimão 4-timmars Algarve International Circuit (POR)


Alla angivelser avser svensk tid

ONSDAG 23 OKTOBER Testdag FREDAG 25 OKTOBER

Fri träning 1: 13.45-15.15


LÖRDAG 26 OKTOBER Fri träning 2: 12.35-14.05  Kvalificering: 17.20-17.30

SÖNDAG 27 OKTOBER Race: 13.30-17.30Ladda ner tidsschema Startlista Live timing

bottom of page