top of page
Search

Henning Enqvist avslutar med 11:e plats i ELMS-finalen


Henning Enqvist avslutade European Le Mans Series-säsongen 2019 med en 11:e plats i helgens final - Portimão 4-timmars - på Algarve International Circuit i Portugal. Enqvist, på hemmaplan för sitt team Algarve Pro Racing, avverkade tillsammans med förarkollegorna Tacksung Kim och James French totalt 104 varv (484 km) i ett race som åtminstone på pappret varade i fyra timmar.

En masskrasch direkt efter start förorsakade dock en långvarig rödflaggsperiod, som innebar att närmare en timme spenderades stillastående medan klockan fortsatte att räkna ner och funktionärerna återställde banan till körbart skick.

När loppet sedan drog igång på allvar stod Algarve Pro Racings bil #31 inför uppgiften att slå tillbaka efter ett motigt kval, kraftigt kompromissat av såväl en påkörning som en bestraffning. French, som tog plats bakom ratten i den blåfärgade LMP2-ORECAN under den första stinten, fick dock sämsta möjliga inledning när han fälldes för tjuvstart och tvingades till en långsam tur genom depån.

Enqvist och co. hamnade därmed direkt på efterkälken och tvingades spendera resten av racet på positioner utanför topp tio. Bronsföraren Kim stod dock för sin kanske bästa insats den här säsongen under en stark mellanstint, innan Enqvist därefter satte ekipagets bästa varvtid i sina försök att avancera ytterligare genom fältet på väg mot en slutlig 11:e plats.

Segern i Portimão gick till Idec Sport-förarna Paul Lafargue, Paul-Loup Chatin och Memo Rojas, som därmed samtidigt säkrade årets ELMS-titel under känslosamma former.

Algarve Pro Racing #31 med Enqvist, Kim och French slutar på 13:e plats totalt i årets mästerskap. Trions bästa resultat är en niondeplats på brittiska Silverstone.

ELMS 2019 markerar Henning Enqvists första säsong i huvudklassen LMP2 för specialbyggda sportvagnsprototyper. Han har under året också hunnit med att debutera i det klassiska 24-timmarsloppet i franska Le Mans.”Det här blev inte den final vi hade hoppats på, särskilt inte på teamets hemmaplan, men så är det ibland. Vi hade för mycket stolpe ut med olika bestraffningar både i kvalet och racet, och det har man aldrig råd med på den här nivån - och särskilt inte i vår situation där vi alla är ganska nya på det här. Jag tycker ändå att vi fartmässigt genomförde loppet på ett acceptabelt sätt, även om vi hade hoppats på mer just här i Portimão.

På det stora hela har den här säsongen varit otroligt lärorik för mig. Jag har verkligen fått en ökad förståelse för racing på den här höga nivån och insett vad jag behöver förbättra. Stort tack till Algarve Pro Racing för den möjligheten. Nu får vi se vad framtiden ger, men ambitionen just nu är att fortsätta i ELMS och ta ett steg närmare toppen nästa år."

RESULTAT

Rd. 6 | Portimão 4-timmars Algarve International Circuit (POR)
bottom of page