top of page
Search

Händelserik Le Mans-debut avklarad för Henning Enqvist


Henning Enqvist drog stora lärdomar inför framtiden när han debuterade i det anrika 24-timmarsloppet i Le Mans, Frankrike, i samband med tidernas största upplaga av den berömda sportvagnsklassikern. Enqvist gjorde sin Le Mans-debut tillsammans med det slovakiska teamet ARC Bratislava, vars Ligier-Gibson han delade med teamägaren Miro Konopka från Slovakien och Konstantin Tereschenko från Ryssland. Ekipaget var anmält i klassen LMP2, den deltagarmässigt största med 20 av fältets totalt 62 registrerade bilar, där farter på över 330 km/h uppnås längs den berömda Mulsanne-rakan.  ARC-trion kvalade in på 19:e plats i klassen och som 27:a totalt när de tre tidskvalen skulle summeras på torsdagskvällen. Kvalet kompromissades av ett generatorfel som innebar att bilen tappade närmare tre timmars körtid.

På lördagen fick trion dock en problemfri start på det dygnslånga loppet när fältet – det största genom tiderna i Le Mans – flaggades iväg kl. 15.00. Konopka tog hand om de inledande körpassen för att sedan lämna över bilen till Tereschenko, innan Enqvist hoppade i den potenta sportvagnen strax efter klockan 18.00 för sitt livs första racestint i motorsportens mest berömda uthållighetsprov. Den 25-årige stockholmaren kom sedan att tillbringa sammanlagt nästan 4,5 timme bakom ratten under kvällen och natten, växelvis avbytt av Tereschenko.  Dessvärre drabbades teamet efterhand av alltmer tilltagande tekniska besvär, i första hand kopplat till generatorfel men sedan också nedväxlingsproblematik orsakat av kompressorn. Problemen gav också upphov till diverse avåkningar för både Tereschenko och Enqvist under natten.  Enqvist tvingades bland annat vid ett tillfälle kliva ur bilen nära de snabba Porsche-kurvorna och med hjälp av en sten fysiskt slå bort en frontspoiler som fastnat under golvet för att sedan kunna fortsätta tillbaka till depån för mer omfattande reparationer.  Vid 05.30-tiden konstaterade teamet att bilen inte kunde fortsätta och tog beslutet att bryta tävlingen. ARC Bratislava-trion avverkade totalt 160 varv runt den 13,6 km långa Circuit de la Sarthe innan ridån gick ner. LMP2-segern tillföll Signatech-teamets Nicolas Lapierre/André Negrão/Pierre Thiriet, som hann 368 varv under loppets 24 timmar. Totalsegern gick till Toyotas fabriksstall i den snabbaste klassen LMP1. Den vinnande förartrion blev – för andra året i rad – Fernando Alonso, Sébastien Buemi och Kazuki Nakajima (385 varv / 5236 km).  Publiksiffran i årets upplaga av Le Mans 24-timmars skrevs till 252 500. Henning Enqvist är närmast tillbaka på banan i nästa deltävling av European Le Mans Series (ELMS) i Barcelona den 20 juli. "Det här har varit en helt magisk upplevelse, trots att vi inte lyckades komma i mål. Jag är så glad för all support från alla svenska fans och från familj och vänner – helt fantastiskt.

Le Mans har varit min dröm i flera år, och det här var det första steget på vägen mot att en dag få stå högst upp på pallen. Det har varit obeskrivligt på många sätt.

Självklart hade det varit optimalt att kunna fullfölja loppet och vi hade gärna klarat oss utan alla de problem som tyvärr drabbat oss, men det är det här som är Le Mans. Jag har definitivt fått mersmak och jag är nöjd med min egen insats på det stora hela.

Det har varit otroligt lärorikt; att köra på natten, i så mycket både snabbare och långsammare trafik, att hantera situationerna som uppstår, hypen, pressen… Vi kanske bara avverkade 15 timmar, men det var inte vilka 15 timmar som helst."

RESULTAT

Le Mans 24-timmars Circuit de la Sarthe (FRA)
bottom of page